Het geven van studiekeuzeadvies

0

Ben jij iemand die graag met jongeren werkt en ben je iemand die een diploma heeft in de richting van pedagogiek of psychologie? Ben je op dit moment zoekende naar een nieuwe baan en weet je niet wat je precies wilt gaan doen? Dan is het verstandig dit artikel eens goed door te lezen. Heb je er wel eens aan gedacht om studiekeuzeadvies te gaan geven? Dit is een baan met veel kansen omdat veel jongeren er tegenaan lopen verkeerde studiekeuzes te maken of niet te weten wat zij willen studeren wat voor veel stress kan zorgen. Zorg er daarom voor dat je hier mee aan de slag gaat als je dit leuk lijkt! Maar wat is studiekeuzeadvies nou eigenlijk en hoe wordt je een studiekeuzeadviseur of coach? Dat wordt allemaal verteld in dit artikel zodat jij meer informatie hebt waar je mee aan de slag kunt gaan.

studiekeuzeadvies

Studiekeuzeadvies geef je met psychologische kennis

Kennis van psychologie is erg belangrijk als je studiekeuzeadvies wilt gaan geven. Psychologie is de studie naar het gedrag van de mens. Psychologie probeert allerlei soorten gedrag te verklaren, waarom doen mensen wat ze doen? Daarbij komen dus veel uitgebreide vraagstukken bij kijken, denk bijvoorbeeld maar aan motivatie. Dat is iets wat heel belangrijk is bij het geven van studiekeuzeadvies. Het probleem waarmee iemand mee komt heeft vaak te maken met motivatie want iemand kan niks vinden waar hij of zij zich voor kan motiveren. Maar er zijn ook andere zaken die mee spelen zoals stress. Kennis van stress is dus essentieel om te weten. Als je dit niet weet kun je door de boot vallen en tekort schieten in je begeleiding. Zorg er daarom voor dat je een goede opleiding doet.

Wat is een goede opleiding?

Je kunt veel verschillende opleidingen vinden tot studiekeuzeadviseur. Over het algemeen is het belangrijk een opleiding te kiezen die je opleid tot loopbaanadviseur of loopbaancoach. Dat gaat ervoor zorgen dat je een brede kennis krijgt toegereikt over deze constructen. Het is daarbij erg belangrijk dat je een opleider kiest die gebruik maakt van psychologische kennis. Dat betekent dus wetenschappelijk onderbouwde kennis, dit mist in veel opleidingen. Daar maken ze bijvoorbeeld nog steeds gebruik van ouderwetse methodieken en instrumenten. Sommige zijn daarvan zelfs al weerlegd, die moet je dus niet willen gebruiken! Je moet je altijd beseffen dat je met mensen werkt en dus ook schade kunt aanrichtten. Verkeerd studiekeuzeadvies kan leiden tot de verkeerde studiekeuze. Daarom is gedegen studiekeuzeadvies zo belangrijk.

Met de juiste bagage het juiste studiekeuzeadvies geven

Met de juiste bagage kun je het juiste studiekeuze advies geven en dat is erg belangrijk om te doen. Als je dit niet doet dan kom je snel in de problemen end at wil je als studiekeuzeadviseur niet hebben. Ga met verschillende opleiders verschillende gesprekken aan en vraag hen ook informatie over de opleiding tot studiekeuzeadviseur. Zo weet jij zeker dat je het juiste studiekeuzeadvies kunt geven. Heel erg veel succes bij het geven van de juiste studiekeuzeadvies. 

Geef een reactie